lördag 2 januari 2016

INVÄGD, INKÖP OCH MENY

Någon tänker att det ska nu bli spännande att se mina siffror från våg och måttband. Inte ännu. Jag är för blyg kan vi väl säga. Inga bilder och inte en endaste selfie heller på ett tag. Jag ska se till att de finns en och annan och jag lovar en dag ska ni få se dem. Jag är inte i modet att ännu vilja visa det som så att säga är mitt "före". Trots det är jag inte en katastrof. Trots det är jag rätt ok. Och glad. Minst en gång per dag.

Ett budskap som jag starkt känner är grunden i min egen metod är att inte lägga press på sig själv någonstans, när det gäller att uppnå en vikt. Man kan ha ett mål inombords för sig själv någonstans men att leva med en press av massa ramar, regler, mått och mängder för att komma dit blir inte alltid det bästa  Det blir tråkigt och därmed uppstår genast ett hot om misslyckande. Jag tror att många delar den känslan med mig.

Av denna anledning blir det inte heller nu en endaste menylista för lång tid i nuläget. Allt finns i mitt huvud och min resa och mitt resultat skrivs efter hand. Precis så har du också redan mest troligt din egen menylista klar i ditt huvud fast att du bara inte vet om det. Det är bara andra som talat om för oss att deras är bättre, gjord av en professor eller byggd för att skapa viktnedgångens mirakel och ett resultat utan ansträngning eller i vissa fall med en uttalat mycket stor ansträngning. Mitt budskap är alltså att vi faktiskt alla går och bär på inte bara kilo utan vår egen metod att också kunna bli av med dem inom oss. Vi vet, eller framförallt vår kropp vet, vad som är bra för just oss. Vårt jag bara lurar och leker med den för att sätta oss i ständig prövning för så fungerar maskineriet. Det finns inga genvägar och det vet vi alla där innerst inne. Nu ska vi bara se till att hitta verktyget för att bli kompis med den där inne som vet. Och den som vet därinne ska sedan få oss att arbeta mot vårt mål med förnuft. Det får ta den tid det gör.

Men vad åt jag igår och vad åt jag idag. Min mage som sista tiden skrikit på mig för att jag äter slarvigt och alldeles för mycket söta småsaker som jag ständigt förnekar och förminskar. Jag fick i går veta av mitt inre bestämda jag att nu blir det en sakta gradvis förändring och jag svarade ok - då kör vi på det. Precis som med behovet med cigaretterna så tänker jag ta det gradvis och i en takt som min kropp och mitt huvud förstår och orkar med. Inte lätt - men det går.

Menyerna jag använder kommer helt att utgå från vad jag tycker om och vad jag tycker är smidigt att laga. Gör likadant du också om du vill. Sätt dig och skriv ner saker du gillar. Nu i en inledning skippar vi det där med godsaker i överflöd. Vi inleder med att krympa vår mage och ändra vår vana. Vi ska så klart få lite godsaker men vi undviker det starkt i en inledning och äter det i proportion till vad vi tänker kan kännas vettigt.Jag har inget facit till hur mycket men mitt samvete har börjat snacka med mig nu. Det man absolut måste vilja övertala sig till är att bortse från allt sött och sliskigt man redan har hemma, och som man är van att gå och snaska i sig. Släng det, byt plats på det eller i alla fall förklara för dig själv att det där inte är att rekommendera nu. Jag och säkert du är är stark nog att ha det liggande om vi vill. Precis som med rökningen måste du och jag inse att vi hela vårt liv framöver kommer att konfronteras med godsaker vi vill ha. Rakt framför näsan. Ibland ska vi givetvis belönas med goda saker men från och med nu ska vi tänka på vad, varför och hur mycket och hur vi förhåller oss till detta.

Mina val av måltider första dagar blev lite vad jag hade hemma och snabbt och billigt fick hem. (foto kommer en annan dag för jag orkar inte vara duktig idag)

Dag ett (1/1-16) bestod av sovmorgon och därefter:

Frukost Ägg och Bacon
(nära lunchtid)

Två -tre stora glas vatten under eftermiddag

Lilla burken Sallad på preem med en burk dressing
Mitt val av plock, lite sallad, mycket kyckling, lite fetaost, mycket lite majs, några Ananasbitar, rödlök, råkost med morot, kål, broccoli och blomkål.

Dag två 2/1-16 bestod av:

Ägg och Bacon till frukost

Lunch:
1/2 burk tonfisk kall till Min egen böngryta "persisk style" gjord på

1/2 gul lök som förvälles mjuk, genomskinlig och gyllene i lite raps olja på medeltemperatur
Kryddas upp med lagom stora duster av kryddor som gurkmeja, cayennepeppar, curry, svartpeppar, salt, paprika och spiskummin.
En burk (gärna ekologiska italienska) fint krossade tomater hälles pårunt detta tillsammans med några pressade vitlöksklyftor. Blanda väl.
Slå därefter på 1-2 paket/burk (gärna ekologiska) Kidneybönor beroende på hur mycket mat du önskar laga.. (Kikärtor också ok att blanda i men behöver kokas längre tid)
Kokas en stund och avsmakas. Tillsätt ev mer av de kryddor som tillsattes i början samt färsk eller frusen persilja i önskad mängd. Servera kryddigt het och fräsch med en klick turkisk Youghurt på toppen.

Toppa med mer Persilja om du har hemma i frysen eller i trädgårdslandet.

Ett glas vin till maten.

Sen eftermiddag:
Ett sk mellanmål med lite ur en burk konserverad blandfrukt förstärkt med en färsk clementin. Undvik för mycket av spadet. Ett par klickar (stora matskedar) vispgrädde. Kaffe & Vatten att dricka.

Kvällsmål:

En tjock skiva julskinka/annan kokt skicka, tomater, gurka och ett par matskedar turkisk Yoghurt.  Vatten att dricka.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar